„Babskie Gotowanie” w Brzesku

 Na kolejne spotkanie w ramach projektu „Babskie Gotowanie” zaprasza Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie. Projekt realizowany jest na terenie czterech gmin – Borzęcina, Brzeska, Radłowa i Dębna. Kolejne warsztaty kulinarne odbędą się 27 lutego w Brzesku.

 

„Babskie Gotowanie” to cykl warsztatów realizowanych w ramach projektu „Edukacja regionalna szansą na lepszy rozwój i promocję produktu regionalnego Przedgórza”, obejmującego swoim zasięgiem gminy Borzęcin, Brzesko, Dębno i Radłów.

Projekt realizuje Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie przy współfinansowaniu ze środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach wniosku złożonego do LGD „Kwartet na Przedgórzu”. - To część projektu realizowanego w tym roku przez naszą placówkę – mówi Piotr Kania z GOK Borzęcin. - Oprócz warsztatów zaplanowaliśmy także utworzenie Mobilnego Centrum Wiedzy i Kultury, w którym w okresie letnim kilkukrotnie zorganizowane zostaną warsztaty z kultywowania tradycji funkcjonujących na obszarze w zakresie rękodzielnictwa.
Pierwsze z zaplanowanych spotkań w ramach „Babskiego Gotowania” odbyło się 23 stycznia w Radłowie. Udział w nim był okazją do zapoznania się z tajnikami sztuki kulinarnej, a w szczególności możliwości wykorzystania grzybów leśnych do przygotowywanych potraw. - Łosoś ze szpinakiem w sosie kurkowym lub podawany w formie przystawki z marynowanymi grzybkami – to niektóre z dań, które przygotowaliśmy – mówi Stanisław Zięba, kucharz przeprowadzający warsztaty.

Istotnym elementem spotkania było również zaprezentowanie sztuki serwowania potraw w sposób bardziej odświętny, niż tradycyjnie. - Uczestniczkami zajęć były kobiety działające w kołach gospodyń wiejskich oraz pasjonatki sztuki kulinarnej z gminy Radłów, łącznie ponad 20 osób – komentuje Katarzyna Żurek, koordynująca projekt z ramienia GOK Borzęcin.
Kolejne spotkanie już we wtorek, 27 lutego, od godziny 16.00 w brzeskiej restauracji August.

25.02.2018
Twój komentarz:
Ankieta
Jak spogladasz na nowy rok?
| | | |