Panierowany ser
Polecam pyszną przekąskę w postaci panierowanego sera. Taki ser jest bardzo popularny na Słowacji, a podaje się go z frytkami i surówką jako danie obiadowe, albo z sosem tatarskim jako przekąskę. Ja polecam panierowany camembert. Przekąska prosta i pyszna, a że ser zawsze jest tłustawy, świetnie pasuje tu czerwone winko.
Składniki:
grube plastry (ok. 1 cm) sera camembert
mąka,
jajko,
bułka tarta,
olej,
żurawina,
Przygotowanie:
Ser wypanierować w sposób tradycyjny – mąka, jajko, bułka. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać od razu, aby ser był jeszcze lekko płynny, z dodatkiem żurawiny.
Aby ser nie roztopił się zanim usmaży się się ładnie panierka, dobrze jest wypanierowane już plastry włożyć na około pół godziny przed smażeniem do zamrażalnika.
Smacznego!
14.09.2009