Panierowany ser

Polecam pyszną przekąskę w postaci panierowanego sera. Taki ser jest bardzo popularny na Słowacji, a podaje się go z frytkami i surówką jako danie obiadowe, albo z sosem tatarskim jako przekąskę. Ja polecam panierowany camembert. Przekąska prosta i pyszna, a że ser zawsze jest tłustawy, świetnie pasuje tu czerwone winko.

Składniki:
grube plastry (ok. 1 cm) sera camembert
mąka,
jajko,
bułka tarta,
olej,
żurawina,

Przygotowanie:
Ser wypanierować w sposób tradycyjny – mąka, jajko, bułka. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać od razu, aby ser był jeszcze lekko płynny, z dodatkiem żurawiny.

Aby ser nie roztopił się zanim usmaży się się ładnie panierka, dobrze jest wypanierowane już plastry włożyć na około pół godziny przed smażeniem do zamrażalnika.
Smacznego!
14.09.2009
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |