Metoda „na RODO”

 Sporo mówi się ostatnio i pisze o RODO. Mimo, a może z powodu, nawału informacji, wiele osób i przedsiębiorców wciąż nie wie, czy spełnia wymogi nowych przepisów dotyczących ochrony danych osobowych. Ministerstwo Cyfryzacji ostrzega przed próbami oszustwa.

 

Ministerstwo Cyfryzacji namawia do zachowania ostrożności w reagowaniu na wszelkie wiadomości związane z dostosowaniem RODO, czyli nowych przepisów o ochronie danych osobowych. Obok licznych wiadomości informujących o przetwarzaniu danych osobowych, znaleźć się mogą również takie, które są zwykłym oszustwem. Mogą się nim okazać m.in. informacje zawierające linki lub załączniki z dokumentami, których otwarcie może skutkować zainstalowaniem wirusa. Nie należy także reagować na wiadomości lub sms z niewiadomego lub podejrzanego źródła. Próbą oszustwa mogą być również oferty usług doradczych w obszarze ochrony danych osobowych z informacją, że odmowa skorzystania z takich usług skutkować może złożeniem skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Nieprawdziwe są informacje o prawnej konieczności nabycia szaf zapewniających zgodność z RODO, krat w oknach, szczególnych kategorii niszczarek, nakładek na ekrany monitorów, kłódek oraz innych dedykowanych RODO rozwiązań – przepisy nie stawiają takich wymogów. Nie ma także konieczności przeprowadzania egzaminów na Inspektorów Ochrony Danych, wprowadzania obowiązkowych certyfikatów czy szkoleń. Osoby i firmy administrujące danymi osobowymi powinny natomiast zwrócić uwagę na sposób realizacji obowiązków wynikających z RODO. Kierowane do klientów wiadomości informujące o przetwarzaniu danych, powinny być wysyłane na adres mailowy adresata wiadomości. Wysyłanie takich informacji do wszystkich klientów, bez dodania ich adresów e-mail lub wysyłanie tzw. kopii ukryte, może się wiązać z naruszeniem przepisów RODO.

 

29.05.2018
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |