Podziel się jedzeniem

 Pomysł foodsharingu narodził się w Niemczech w 2012 roku. W Polsce pierwsza „Jadłodzielnia” powstała cztery lata później w Warszawie. Teraz jedzeniem można podzielić się także w Tarnowie.

 

W Tarnowie działa „Jadłodzielnia”. To przestrzeń udostępniona przez organizację Foodsharing Tarnów, w której każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem. W ten sposób żywność, zamiast do kosza, trafia do potrzebujących. „Jadłodzielnia” od 1 sierpnia funkcjonuje w Centrum Handlowym „Bazar” przy ulicy Hodowlanej. Miejsce powstało głównie z myślą o osobach niezamożnych, ale jak przekonują organizatorzy, jedzeniem może częstować się każdy. Ideą powstania „Jadłodzielni” jest przede wszystkim budowanie poczucia odpowiedzialności za marnowanie jedzenia. W „Jadłodzielni” nie wolno zostawiać m.in. surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, np. kremów, budyniów, otwartych puszek czy słoików z przetworami, a także żywności, która miała kontakt z pleśnią. Co zatem należy przynosić? Mile widziane są produkty, które minimalnie przekroczyły datę trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu podatności do spożycia („należy spożyć do”), produkty zapakowane lub w pojemnikach, a także żywność domowa, jak ciasta, zupy, szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania. Pomysł foodsharingu narodził się w Niemczech w 2012 roku. W Polsce pierwsza „Jadłodzielnia” pojawiła się w maju 2016 roku w Warszawie.

 

05.08.2019
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |