Sashimi z polędwicy
Zetknięcie europejczyka z prawdziwą kuchnią japońską może być szokujące. Ale jedzenie w Japonii jest czymś więcej niż tylko sposobem zaspokajania głodu. Na talerzu powstają kolorowe kompozycje łączące prostotę z wyrafinowaniem, praktyczność z artyzmem i dyscyplinę z pomysłowością. Z niezwykłą starannością tworzą Japończycy naturalne bukiety smakowe i zaskakujące gamy kolorystyczne wszelkich potraw. Nie bez powody w Japonii popularny jest dowcip: „Jaka jest różnica między Chińczykiem a Japończykiem?, Taka, że kiedy Chińczyk widzi coś co się rusza lub rośnie, zastanawia się, jak można by to zjeść. Japończyk myśli, jak zjeść to pięknie.” Na początek, niejako dla wprawy prosta japońska przystawka.
Składniki:
75 dkg polędwicy wołowej bardzo dobrego gatunku
3 cebule
sos sojowy
pasta wasabi (wasabi można zastąpić tartym chrzanem zmieszanym z ostrą musztardą w stosunku pół na pół)
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z wszelkich błonek, umyć i usunąć - najlepiej chłonną ściereczką, nadmiar wilgoci. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę, aby lekko stwardniało. Cebulę pokroić w krążki, zalać na chwilę bardzo zimną wodą i odsączyć. Na talerzykach lub małych kwadratowych deseczkach ułożyć krążki cebuli. Mięso wyjęte z zamrażalnika bardzo ostrym nożem pokroić w cieniutkie i w miarę regularne płatki. Ułożyć obok cebuli w sposób dekoracyjny, np. w kształcie kwiatu lub ruloników, przyozdobić zieloną natką pietruszki. Podawać natychmiast i jeść maczając każdy płatek mięsa w sosie sojowym i wasabi, przegryzając cebulką. Sos i wasabi powinny być w małych, porcelanowych miseczkach.
Smacznego!
02.11.2009