Niebieski pstrąg
Ponieważ, jak przekonują wszystkie reklamy, święta tuż tuż, poddajmy się tej sugestii. Od dzisiaj wyłącznie przepisy związane z wigilią i świętami. Zaczynamy od efektownego pstrąga na niebiesko. W końcu nie tylko karp ryba. Pamiętajmy tylko, aby ilość dobrać do przewidywanej liczby gości.
Składniki:
4 pstrągi (muszą być świeże, ale to dzisiaj nie problem)
pęczek włoszczyzny
szklanka octu na litr wody
cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól.
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną włoszczyznę i cebulę zalać wodą z octem, dodać wszystkie przyprawy (do smaku, czyli według uznania) i zagotować wywar. W tym czasie przygotować pstrągi. Brzuch rozciąć, wyciąć skrzela i usunąć wnętrzności, bardzo uważając, aby nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego. Wypatroszoną rybę dokładnie wypłukać, ogon i skrzela przekłuć grubą igłą, ostrożnie przeciągnąć nić i zawiązać, tak aby znowu wyszła cała ryba. Gotową włożyć do wrzącego wywaru i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Nie dopuścić do gotowania! Rybka jest gotowa, jeśli płetwy łatwo z niej wychodzą. Podać na udekorowanym warzywami półmisku, wykazując przy tym trochę inwencji.
Smacznego!
30.11.2009