Nadziewana polędwica
Zgodnie z zapowiedzią, kontynuujemy dania świąteczne. Dzisiaj przepis na wykwintną nadziewaną polędwicę wołową, efektowną i smaczną. Dobra polędwica tania nie jest, ale święta to święta i każdy ma prawo zaszaleć.
Składniki: (jak zwykle trzeba uwzględnić liczbą osób)
pół kilo polędwicy wołowej
15 dkg porządnej szynki
2 łyżki pasztetu drobiowego
15 – 20 dkg słoniny
15 dkg pieczarek
3 ogórki konserwowe
olej, sól, pieprze, papryka.
Przygotowanie:
Mięso (a musi to być ładny, foremny kawałek) umyć i bardzo ostrym, cienkim nożem wydrążyć otwór przez środek na całej długości. Wycięte mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami, szynką, pasztetem i ogórkami. Masę doprawić do smaku i bardzo dokładnie wyrobić. Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką. Farszem wypełnić mięso, a pozostałą częścią posmarować po wierzchu. Obłożyć polędwicę plastrami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem lub oliwą i piec w bardzo gorącym piekarniku około godziny. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć nitkę i pokroić ukośnie w plastry.
Smacznego!
07.12.2009