Schab z ananasem
Na świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
3 – 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
puszka ananasów
łyżka soku z cytryny
mąka, masło, cukier, majeranek, kieliszek koniaku, pieprz, sól
Przygotowanie:
Osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, wygnieść ręką i pozostawić w lodówce na godzinę. Schłodzony lekko oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfance, obłożyć pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i wiórkami masła. Dusić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około godzinę. W połowie duszenia posypać mięso majerankiem i odrobiną cukru. Gdy schab będzie miękki, wyjąć, lekko przestudzić i pokroić na plastry. Plastry ponownie ułożyć na brytfance, na każdym położyć plaster ananasa, skropić delikatnie koniakiem i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Podawać z frytkami lub ziemniaczkami i na pewno z ogromną ilością sałatki.
Smacznego!
13.12.2009