Kąski w cieście na ostro
Kurczak sprawdza się w każdej w zasadzie postaci. Proponuję dzisiaj kąski z kurczaka, które podać można i jako przystawkę i jako danie jak najbardziej główne. Warunkiem udanego smaku jest naprawdę porządne, ostre ich przyprawienie.
Składniki:
Ciasto
½ kg filetów z kurczaka
10 dkg mąki
jajko
żółtko
Sos
puszka krojonych pomidorów
cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz, sproszkowana ostra papryka
olej
Przygotowanie:
Do mąki dodać jajko, żółtko, sól i pieprz, dolać szklankę bardzo zimnej wody i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić je do lodówki na 15 minut. W tym czasie drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na oleju , dodać pomidory razem z zalewą i gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dosolić, dodać pieprz i dużo papryki.
Filety pokroić na małe kawałki – kąski, oprószyć solą i pieprzem, zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Podawać gorące, polane przygotowanym sosem pomidorowym. Jeśli zdecydujemy się podać je jako danie główne, można nasmażyć frytek lub ugotować na sypko ryż.
Smacznego!
12.01.2010