Pszczoły są prawdziwym skarbem natury. Pełnią niezastąpioną funkcję w ekosystemach, bo to właśnie im zawdzięczamy istnienie wielu gatunków roślin. Bez nich dieta człowieka byłaby znacznie uboższa, a różnorodność biologiczna zagrożona. Obchodzony 8 sierpnia Wielki Dzień Pszczół jest świetną okazją, aby zainteresować się losem tych pracowitych owadów i wspierać je nie tylko od święta.
Rośliny zapylane przez pszczoły stanowią aż ponad 78 proc. wszystkich gatunków występujących na Ziemi. Bez pszczół wiele codziennych produktów spożywczych, takich jak owoce i warzywa, mogłoby stać się trudno dostępnych. Niestety, te małe, pracowite owady wciąż są niedoceniane, a w dodatku napotykają liczne trudności, które wprost zagrażają ich przetrwaniu.
Jednym z największych niebezpieczeństw czyhających na pszczoły, są postępujące zmiany klimatyczne, które wpływają na środowisko naturalne i na dostępność pokarmu. Ponadto utrata siedlisk spowodowana urbanizacją oraz powstające, niestety, dzikie wysypiska, stwarzają śmiertelne pułapki dla zapylaczy i innych owadów.
Kolejnym problemem jest stosowanie w rolnictwie pestycydów. Nadmiar chemikaliów często prowadzi do masowych śmierci całych rojów. Dlatego istotne jest nie tylko ograniczenie stosowania tego rodzaju środków w domowych ogrodach, ale tez powstrzymanie się z opryskiem podczas tzw. oblotu pszczół, który trwa mniej więcej od godziny 6.00 do 18.00. Najlepiej przeprowadzać je wieczorem, gdy słońce już zajdzie.
O zapylacze dbać może każdy. Zasadzenie roślin miododajnych w ogródkach i na balkonach, stwarza dla nich bezpieczne przystanie. W płytkim pojemniku można także przygotować poidło dla pszczół, zapewniając im tym samym stały dostęp do wody. Każda drobna zmiana przyczynia się do ochrony pszczół i bioróżnorodności i wpływa na cały ekosystem.
Dzięki produktom dostarczanym przez zapylacze można wspierać organizm w naturalny sposób. Apiterapia korzysta z całego spektrum wyrobów pszczelich, takich jak miód, pyłek kwiatowy, propolis i jad pszczeli. Każdy z tych produktów ma unikalne właściwości i szerokie zastosowanie w łagodzeniu różnych dolegliwości.
Miód jest nie tylko słodkim przysmakiem, ale także może wspierać zdrowie. Posiada między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu doskonale wspomaga układ odpornościowy. Pyłek kwiatowy to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera składniki, które wzmacniają odporność. Propolis ma silne właściwości antyseptyczne. Jest używany w leczeniu infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Jad pszczeli z kolei jest wykorzystywany w terapii schorzeń reumatycznych i neurologicznych. Zawiera enzymy, peptydy i aminokwasy, które mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Dzięki swoim różnorodnym właściwościom, miód, pyłek kwiatowy, propolis i jad pszczeli stanowią cenne wsparcie dla organizmu, zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu niektórych schorzeń. Aby w pełni korzystać z tych dobrodziejstw, kluczowe jest jednak zapewnienie pszczołom odpowiednich warunków do życia i pracy.