W czwartek, 28 listopada, Mościckie Centrum Medyczne zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu Z dziennika profilaktyka. Tematem spotkania będzie dieta seniorów – właściwe przygotowywanie potraw, suplementacja, nawadnianie. Wstęp na spotkanie jest wolny.
Złe samopoczucie może wynikać z niewłaściwego odżywiania. Dlatego tak ważne jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych. Więcej o tym, jaka dieta jest najlepsza dla seniorów, można będzie dowiedzieć podczas kolejnego spotkania w cyklu Z dziennika profilaktyka, na które w czwartek, 28 listopada, zaprasza Mościckie Centrum Medyczne. Początek spotkanie, które poprowadzi Aleksandra Padło, dietetyczka MCM, o godzinie16.00.
W kompozycji talerza osób starszych szczególnie ważna jest ilość i jakość makroskładników tj. białka, tłuszczu, węglowodanów oraz mikroskładników: witamin A, C, B6, B12 i D. Specjalistka opowie o tym, co powinna uwzględniać dobrze skomponowana dieta seniora i jak powinny być przygotowane poszczególne potrawy. Będzie zachęcać od tego, aby białko wybierać w postaci ryb, jaj, chudego białego mięsa czy nasion roślin strączkowych. Powie, dlaczego warto ograniczać konsumpcję czerwonego mięsa i wędlin oraz redukować ilość spożywanej soli na rzecz zastępowania jej ziołami.
Poruszony zostanie temat różnicowania diety i częstszego picia. Ze względu na zwiększone ryzyko odwodnienia, seniorom zaleca się wypijanie około 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Uczestnicy spotkania będą mogli otrzymać skierowanie na dostosowane do ich sytuacji badania profilaktyczne.