Dieta przy problemach z jelitami

 Mościckie Centrum Medyczne zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu „Z dziennika profilaktyka”. W czwartek, 19 grudnia, dietetyczka MCM opowie o diecie w chorobach jelit, która jest tak samo ważna, jak leczenie farmakologiczne.

 

Mościckie Centru Medyczne zaprasza w czwartek, 19 grudnia o godzinie 16.00, na kolejne spotkanie z cyklu „Z dziennika profilaktyka”. Tym razem dietetyczka MCM Aleksandra Padło przybliży temat diety w chorobach jelit.

W chorobach jelit żywienie odgrywa rolę niemal równie istotną, jak leczenie farmakologiczne. Ogólne zalecenia zakładają stosowanie diety łatwostrawnej i ubogoresztkowej. Zazwyczaj należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze i płatki, razowe makarony, brązowy ryż, otręby, surowe warzywa i owoce. Nie są polecane także tłuste sery, mięso i wędliny, słodycze oraz wyroby piekarnicze, a także produkty wędzone, konserwowane i zawierające słodziki. Podczas przygotowywania potraw należy zrezygnować ze smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu, a zamiast tego stosować gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii i duszenie. Białko najlepiej czerpać z chudych mięs jajek, twarożku i kefiru, a węglowodany z drobnych kasz, pieczywa pszennego, sucharków i dobrze ugotowanych ziemniaków. Spożywane młode warzywa ubogoresztkowe powinny być ugotowane i rozdrobnione.

Jak zaznacza Aleksandra Padło, choroby jelit, podobnie jak pozostałe dolegliwości związane z przewodem pokarmowym, są problemami wymagającymi indywidualnego podejścia. Często ogólne zalecenia zupełnie się nie sprawdzają, dlatego tak ważne jest obserwowanie reakcji żołądkowo - jelitowych po podaniu konkretnych składników.

 

17.12.2024
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |