Serce na talerzu

 Na pierwsze z tegorocznych spotkań z cyklu Z dziennika profilaktyka, zaprasza 30 stycznia Mościckie Centrum Medyczne. Tematem spotkania będą schorzenia kardiologiczne – jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce.

 

Schorzenia kardiologiczne to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Ich najważniejszym czynnikiem ryzyka pozostaje niewłaściwa dieta. Jak właściwie komponować swoje posiłki można się będzie dowiedzieć podczas najbliższego z cyklu spotkań Z dziennika profilaktyka. W czwartek, 30 stycznia, na spotkanie zaprasza Mościckie Centrum Medyczne. Początek o godzinie 12.30.

Ryzyko pojawienia się problemów zdrowotnych takich jak choroby wieńcowe, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność serca, można zmniejszyć poprzez dobór odpowiednich składników diety. - Jednym z najważniejszych są kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, obecne w tłustych rybach, orzechach włoskich czy nasionach lnu – wylicza dietetyczka MCM Aleksandra Padło. Dodaje, że ważne jest też spożywanie błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi i sprzyja zdrowiu układu pokarmowego. Dla zdrowego serca istotne znaczenie mają również antyoksydanty, zawarte w owocach i warzywach, zwłaszcza tych o intensywnych kolorach, jak jagody, szpinak, brokuły czy czerwona kapusta. Zawierają one tak zwane  przeciwutleniacze, które mogą chronić komórki serca przed uszkodzeniem. Dlaczego ważne jest spożywanie potasu, magnezu i witamin z grupy B? Tego można się będzie dowiedzieć podczas spotkania. Prowadząca je dietetyczka podpowie, jakich produktów warto podczas robienia zakupów unikać.  Tegoroczne spotkania odbywają się na parterze budynku, w holu w pobliżu rejestracji. Będą przebiegały w formie osobistych mini konsultacji. Osoby zainteresowane mogą  skorzystać z porad, dostosowanych konkretnie do swojej sytuacji zdrowotnej.

 

28.01.2025
Twój komentarz:
Ankieta
Jak spogladasz na nowy rok?
| | | |