Kreple z morelowym złotem, czyli jak uwieść w tłusty czwartek
Lada moment tłusty czwartek, który w przeciwieństwie do Walentynek dużo głębiej tkwi w polskiej tradycji. Można jednak połączyć te dwie przyjemności, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca i dużo łatwiej ulec miłości przy zastawionym stole...Jeżeli więc skojarzyć tłustoczwartkowe faworki z walentynkowym morelowym złotem, efekt może okazać się piorunujący.
Kreple – faworki na winie
Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1-2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru
pół szklanki białego wina
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy masło, siekamy nożem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Gotowe wybijamy jeszcze wałkiem, aż do powstania pęcherzyków powietrza, które są najlepszym środkiem spulchniającym. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy w spokoju na około 2 godziny. Potem na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy, kroimy w cienkie paski, każdy nacinamy pośrodku i jeden koniec paska przeciągamy przez rozcięcie. Wkładamy partiami na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz (najlepszy jest smalec lub sklarowane masło z dodatkiem spirytusu lub wódki, albo kilku plasterków ziemniaka). Smażymy na złoty kolor z obu stron, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Morelowe złoto to morele z puszki zmiksowane z 25 g mleczka pszczelego, które ma podobno wyjątkowe właściwości. Warto to sprawdzić.
Smacznego!
09.02.2010