Coś z Egiptu... czyli Falafel

Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. W Egipcie falafel podawany jest nawet w McDonald'sach pod nazwą... McFalafel. Wykonanie potrawy jest bardzo proste a smak genialny! A oto przepis na 8 kulek lub kotlecików.

Składniki:
kubek ciecierzycy (lub grochu, bobu bądź białej fasolki)
posiekana duża cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Ciecierzycę lub inne nasionastrączkowe namoczyć na noc. Następnie zmiksować wszystkie składniki. Powinna wyjść gęsta pasta. Uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, leciutko je spłaszczyć, wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć do zbrązowienia (w krajach arabskich według oryginalnego przepisu powinno się je smażyć 5-7 minut, moja propozycja to dosłownie 2-3 minuty bo wtedy kulki robią się brązowe). I falafel mamy już gotowy! Podajemy na ciepło z pieczywem i sosem jogurtowym (z odrobiną koperku)!
Smacznego!
28.11.2008
Twój komentarz:
Ankieta
Czy wiesz, na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów?
| | | |