Karkówka, której zawsze braknie

Sezon grillowy wreszcie się rozpoczął, a dla tych którzy mają zamiar zainaugurować go w najbliższy weekend przepis na pyszną karkóweczkę z grilla. Tak pyszną, że niezależnie od ilości mięsa, zawsze go braknie...

Składniki: (porcja na 4 solidne plastry karkówki)
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek lub po prostu dobrego oleju
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka Vegety lub Kucharka

Przygotowanie:
Oliwę z oliwek wlać do pojemnika, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegetę i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek i ziarenka jałowca rozgnieść i dodać do oliwy. Plastry karków rozgnieść ręką, posmarować przygotowaną marynatą najlepiej dzień wcześniej, żeby mięso porządnie nią „przeszło”. Dobrze jest jeszcze przed marynatą natrzeć je solą zmiękczającą. Jest wtedy bardziej kruche i soczyste. Naprawdę rewelacja.
Smacznego!
26.04.2010
Komentarze:
Ewa: 01.12.2017
Przegląd dań z wieprzowiny, można się trochę poduczyć :-) wpis na blogu
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |