Kładzione kluseczki ziemniaczane

Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie.

Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
łyżka masła
2 jajka
15 dkg mąki
sól

Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce, mąkę przesiać, a żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć dodając po żółtku, a następnie dodawać stopniowo masę ziemniaczaną, cały czas ucierając. Ubitą z białek pianę połączyć z masą, dodając także mąkę. Wymieszać i od razu kłaść do wrzącej, osolonej wody kluseczki, nabierając ciasto metalową łyżką, za każdym razem zanurzając ją we wrzątku. Ugotowane kluseczki wyjmować łyżką cedzakową i układać na półmisku, najlepiej ustawionym na parze. Kluseczki polane stopioną słoninką lub masłem i posypane posiekaną natką pietruszki są naprawdę pycha.
Smacznego!
10.05.2010
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |