Sorbet – pomysł na upał.
Dzisiaj coś bardzo odpowiedniego na nadchodzące, zapowiadane przez wszystkich meteorologów upały. W gorące dni nawet jeść się nie chce, ale pyszny, lekki, a w dodatku zimny deser zawsze znajdzie zwolenników.
Składniki:
30 dkg malin
20 dkg cukru pudru
2 cytryny
1/3 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Wypłukane maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z obydwu cytryn. Jeżeli ktoś bardzo nie lubi pestek, powinien przetrzeć masę przez gęste sitko lub gazę, a następnie przełożyć ją do miski i wstawić na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu ubić na gładką masę i ponownie mrozić kolejne dwie godziny. W tym czasie śmietanę ubić z łyżką cukru pudru i wstawić do lodówki, aby stężała. Sorbet wyjąć z zamrażalnika, rozmieszać łyżką, nałożyć do pucharków, ozdobić ubitą śmietanką, na wierzchu ułożyć malinkę lub inny owoc, udekorować wafelkiem lub listkami mięty, wstawić jeszcze na chwilę do lodówki i wreszcie podać.
Smacznego!
07.07.2010