Zupa czosnkowa

Meteorolodzy straszą nadchodzącym mrozem. Filiżanka takiej zupki to znakomity sposób na szybkie rozgrzanie.

litr rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku
4 żółtka
4 łyżki koniaku lub brandy
natka pietruszki, sól

Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Żółtka wbić do miski i ubić z roztartym czosnkiem, a następnie rozdzielić do czterech filiżanek. Rosół zagotować, dodać koniak lub brandy. Gorący wlać do filiżanek z jajkami, zamieszać energicznie, posypać posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawać. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami z serem.
W nieco innej wersji można żółtek nie roztrzepywać tylko wbić je bezpośrednio do filiżanek i również zalać bardzo gorącym rosołem. Wówczas roztarty czosnek dodajemy do rosołu w trakcie jego gotowania.
Smacznego!

03.01.2009
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |