Grzybowe wstążki

Sezon grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych efektów kulinarnych nie warto ryzykować.

Składniki:
30 – 40 dkg. prawdziwków lub podgrzybków
masło
kwaśna śmietana (najlepiej 18%)
makaron wstążki
sól, pieprz, tarty parmezan

Przygotowanie:
Grzyby oczyścić na sucho! Nie myć, bo wówczas nasiąkają wodą i zamiast smażyć się, gotują, a to daje zupełnie inny efekt. Oczyszczone pokroić nie za drobno i podsmażyć kilka minut na maśle. Do przesmażonych grzybów wlać śmietanę, dodać sól i pieprz i dusić na malutkim ogniu, aż do zgęstnienia śmietany. Ugotowany raczej „na twardo” makaron odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą, wrzucić na patelnię z grzybami i wymieszać. Podawać natychmiast posypane startym serem.
Smacznego!
09.09.2010
Twój komentarz:
Ankieta
Czy popierasz projekt dwukadencyjności władzy wójtów, burmistrzów i prezydentów miast w samorządach lokalnych
| | | |