Zupa – krem selerowy

We Francji bardzo popularne są wszelki zupy – kremy. Podaje się je na kolację, która stanowi główny posiłek. My pozostańmy przy obiedzie – naszym głównym posiłku. Dzisiaj francuska zupa – krem, niezwykle pożywna i z pewnością pasująca do zimowej diety. Przepis być może nie wygląda efektownie, ale zupka jest pyszna i warto spróbować.

1 duży seler
2 łyżki maki ryżowej lub ziemniaczanej
1 i 1/4 litra wody,
żółtko, sól, pieprz, rosołek z kostki
natka pietruszki

Obrany seler pokroić w cienkie plasterki i gotować w osolonej wodzie z pieprzem pół godziny. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, przetrzeć lub zmiksować, wrzucić ponownie do wywaru, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mąkę ryżową lub ziemniaczaną rozpuścić w szklance zimnej wody, dolać do wywaru i mieszając gotować jeszcze pięć minut. Tuż przed podaniem połączyć z żółtkiem, posypać natką pietruszki, doprawić do smaku i natychmiast podawać.
Smacznego!
18.01.2009
Twój komentarz:
Ankieta
Czy popierasz zapowiadany strajk nauczycieli?
| | | |