Placek orzechowy

Zbliżają się nieuchronnie święta i choć większość z nas jeszcze o nich nie myśli albo myśli z pewną nieśmiałością, pora na przepisy, które można w święta wykorzystać. Będą może trochę bardziej pracochłonne i droższe niż zwykle, ale przecież Boże Narodzenie to wyjątkowa okazja i warto się postarać. Na początek coś dla łasuchów – pyszny, a przy tym efektowny placek orzechowy.

Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
5 białek
600g mąki tortowej
kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1,5 szklanki orzechów włoskich
dżem lub powidło
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru pudru
dla leniwych gotowa polewa
Dekoracja:
kolorowa posypka lub jeszcze lepiej wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia dokładnie zagnieść, a powstałe ciasto podzielić na trzy jednakowe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać z ciastem. Wszystkie trzy części schodzić w lodówce, a w międzyczasie z białek ubić sztywną pianę. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem lub powidłem. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z kakao, wyłożyć ubitą pianę z białek i posypać posiekanymi drobno orzechami. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta i piec w temperaturze 150 stopni około 45 minut.
Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do zagotowania. Następnie wystudzić i polać zimne (!) ciasto. Gdy polewa trochę stężeje udekorować posypką lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
28.11.2010
Twój komentarz:
Ankieta
Czy popierasz projekt dwukadencyjności władzy wójtów, burmistrzów i prezydentów miast w samorządach lokalnych
| | | |