Sałatka Port – Said

Kuchnia arabska obfituje w kanapki, sałatki, owoce i soki. Ciepłe posiłki spożywa się - za sprawą klimatu, wcześnie rano lub późnym wieczorem. W ciągu dnia królują przekąski. Dzisiaj jedna z nich, arcyprosta i arcysmaczna sałatka Port - Said.
2 banany
1 seler
2 jabłka
główka sałaty
duży pomidor
majonez
Obrany seler utrzeć na tarce o dużych oczkach. Banany pokroić w plasterki, a obrane jabłka w kostkę. Kilka listków ze środka sałaty drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać w salaterce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zmieszać z majonezem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i dobrze schłodzić ją w lodówce. Najlepiej wygląda na okrągłym półmisku, ułożona na liściach sałaty. Smacznego!
24.01.2009