Pierogi z mięsem drobiowym
Dzisiaj, na specjalne życzenie czytelniczki przepis na pierożki z mięsem drobiowym. Przy okazji gorąco pozdrawiam Polonię hamburską!
Składniki:
2 szklanki mąki (35 dag)
jajko
sól
35 dag filetów z piersi kurczaka
2 szklanki bulionu jarzynowego
żółtko
czerwona cebula
łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto.
Filety z piersi kurczaka umyć, włożyć do rondla, wlać bulion, gotować około pół godziny. Odcedzić, ostudzić, zemleć. Trochę bulionu zostawić – może się przydać.
Cebulę drobniutko posiekać. Masło stopić na patelni i zeszklić na nim cebulę. Dodać do zmielonego kurczaka razem z żółtkiem i natką, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha, podlać ją odrobiną bulionu.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć 1–2 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić.
Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty. Przed podaniem polać stopionym masłem. Podawane na drugi dzień i przyrumienione na masełku są jeszcze pyszniejsze!
Smacznego!
17.01.2011