Spaghetti alla cavalleggera – spaghetti po kawaleryjsku.
W kuchni włoskiej królują potrawy, które u nas potocznie nazywa się „mącznymi”. Z mąki, jaj, oliwy, wody i soli, po mistrzowsku przyrządzają Włosi wiele potraw różniących się kształtem, wielkością, nadzieniem a nawet kolorem. I tylko język włoski jest w stanie podać nazwę setek odmian tego, co u nas nazywane jest po prostu makaronem, kluskami, pierogami czy uszkami. „La pasta” czyli to wszystko co z mąki, to jedna wielka narodowa potrawa włoska.
Dzisiaj przepis na przepyszne spaghetti po kawaleryjsku - „spaghetti alla cavalleggera”. Ale by rzeczywiście było przepyszne, należy bezwzględnie podawać je natychmiast po przyrządzeniu.
Składniki
opakowanie spaghetti
10 dkg twardego żółtego sera (bardzo dobrze sprawdza się ementaler)
duża śmietana lekko kwaśna
3 żółtka
15 dkg posiekanych orzechów włoskich
masło
Przygotowanie
Śmietanę, orzechy, żółtka i starty na grubej tarce ser wymieszać dokładnie w głębokiej misce. Spaghetti ugotować, odcedzić (nie przelewać zimną wodą!), włożyć do miski z masą, polać po wierzchu stopionym masłem i dokładnie wymieszać nabierając od spodu, tak by żółtka ścięły się po wpływem gorąca. Podawać natychmiast.
31.01.2009