Zupa z mięsem i krewetkami



Proponuję dzisiaj zupę rodem z Tajlandii, gdzie codziennym pożywieniem są ryby i skorupiaki. Ale proponowana zupa zawiera składniki bliższe nam – mięso i pieczarki oraz nieco bardziej egzotyczne krewetki. Na pewno warto spróbować tym bardziej, że nie wymaga ona ani czasu ani specjalnych nakładów finansowych.

Składniki:
litr rosołu (z kury albo z kostek)
20 – 30 dkg wieprzowiny bez kości
20 dkg krewetek mrożonych
10 dkg pieczarek
olej, sos sojowy, ząbek czosnku, kolendra, pieprz, szczypiorek

Przygotowanie:
Mięso pokroić na cieniutkie paseczki a krewetki posiekać. Oprószyć pieprzem i kolendrą, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć krótko na ostrym ogniu. Potem zmniejszyć płomień, dodać cienko pokrojone pieczarki, chwileczkę poddusić, zalać rosołem, dodać sos sojowy (ilość w zależności od upodobań) i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać krewetki, które potrzebują do ugotowania tylko kilku minut. Zupę podaje się w filiżankach posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |