Zupa jest dobra na wszystko. Zupa, która jednocześni może zastąpić drugie danie, idealna jest na zabiegane dni. Dzisiaj więc zupa gulaszowa – gęsta, pożywna, smaczna i gorąca, z powodzeniem wystarczy za cały obiad.
Składniki:
pół kilo wołowinki, najlepiej z udźca,
dwie marchewki
pietruszka
dwie cebule
ziemniaki 5-6 dużych sztuk
sól, pieprz, liść laurowy, ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso gotujemy w wodzie razem z marchewką, pietruszką i pokrojoną w plasterki cebulą.
Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je i kroimy w drobną kostkę, podobnie jak marchew i pietruszkę. Wrzucamy z powrotem do zupy. Solimy, pieprzymy. Dodajemy liść laurowy i zmiażdżony ząbek czosnku. Gotujemy zupę jeszcze około godziny.
Mąkę podsmażamy na oleju aby otrzymać zasmażkę i dodajemy do zupy, tak by zgęstniała. Podawać bardzo gorącą z pieczywem.
Smacznego!