
We  Francji bardzo popularne są wszelki zupy – kremy. Podaje się je na  kolację, która stanowi główny posiłek. My pozostańmy przy obiedzie –  naszym głównym posiłku. Dzisiaj francuska zupa – krem, niezwykle pożywna  i z pewnością pasująca do zimowej diety. Przepis być może nie wygląda  efektownie, ale zupka jest pyszna i warto spróbować.
 
 1 duży seler
 2 łyżki maki ryżowej lub ziemniaczanej
 1 i 1/4 litra wody,
 żółtko, sól, pieprz, rosołek z kostki
 natka pietruszki
 
 Obrany seler pokroić w cienkie plasterki i gotować w osolonej wodzie z  pieprzem pół godziny. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, przetrzeć lub  zmiksować, wrzucić ponownie do wywaru, dodać kostkę rosołową i  zagotować. Mąkę ryżową lub ziemniaczaną rozpuścić w szklance zimnej  wody, dolać do wywaru i mieszając gotować jeszcze pięć minut. Tuż przed  podaniem połączyć z żółtkiem, posypać natką pietruszki, doprawić do  smaku i natychmiast podawać. 
 Smacznego!