
Meteorolodzy straszą nadchodzącym mrozem. Filiżanka takiej zupki to znakomity sposób na szybkie rozgrzanie.
 
 litr rosołu (może być z kostki)
 2 ząbki czosnku
 4 żółtka
 4 łyżki koniaku lub brandy
 natka pietruszki, sól
 
 Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Żółtka wbić do miski i ubić z  roztartym czosnkiem, a następnie rozdzielić do czterech filiżanek. Rosół  zagotować, dodać koniak lub brandy. Gorący wlać do filiżanek z jajkami,  zamieszać energicznie, posypać posiekaną natką pietruszki i natychmiast  podawać. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami z serem.
 W nieco innej wersji można żółtek nie roztrzepywać tylko wbić je  bezpośrednio do filiżanek i również zalać bardzo gorącym rosołem.  Wówczas roztarty czosnek dodajemy do rosołu w trakcie jego gotowania.
 Smacznego!