
Wiosna  w pełni, pora więc najwyższa na lekkie, a pyszne i pożywne dania. Może  nawet bardziej przekąski niż dania, ale pora roku coraz bardziej  sprzyjała będzie przekąskom właśnie.
 
 Składniki:
 główka kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
 duży ogórek
 dwa płaty lub strączki konserwowej papryki
 cebula (najlepiej czerwona)
 połówka kurczaka z rożna
 sos:
 4 łyżki oleju, łyżeczka ostrej musztardy, cukier, pieprz, sól
 
 Przygotowanie:
 Kapustę lub sałatę i paprykę pokroić w paski, ogórek w półplasterki,  cebulę w piórka. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kawałki.  Składniki sosu wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać aż do  połączenia składników. Na dużych płaskich talerzach rozłożyć kapustę,  ogórek, paprykę i cebulę. Polać obficie sosem, a na środku ułożyć  kawałki kurczaka. Sałatka świetnie smakuje z grzankami z ciemnego chleba  tostowego. Można także użyć innego pieczonego lub smażonego mięsa lub  wędzonej ryby.
 Smacznego!