Śledzik "Pod pierzynką"

 

Karnawał nieuchronnie zmierza ku końcowi. Za nami tłusty czwartek i pączkowe szaleństwo, ale przed nami jeszcze ostatkowy wtorek, a we wtorkowy wieczór nie może zabraknąć śledzika. Są setki sposobów przyrządzania tej niepozornej rybki i każdy chyba ma jakiś swój sekret. Ja chciałbym dzisiaj zaproponować ulubioną sałatkę moich znajomych. Na tyle ulubioną, że dla tej sałatki gotowi są nawet zabezpieczyć to wszystko, co niezbędne do konsumpcji rybki...
Sałatka efektownie prezentuje się w szklanej salaterce przez którą widać ładne, kolorowe warstwy.

Składniki:
5 ziemniaków
6 marchewek
2 cebule
5-6 oskórowanych filetów śledziowych (w occie)
6 jajek
majonez ze śmietaną (wymieszać razem)
zielenina

Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować, śledzie drobno pokroić, cebulę zetrzeć na grubej tarce i posłodzić. W salaterce warstwami umieszczać: starte na grubej tarce ziemniaki, marchewkę, śledzie, cebulę. Całość polać majonezem zmieszanym ze śmietaną. Następnie nałożyć drugą warstwę: ziemniaki, śledzie, cebula, marchewka, majonez. Wierzch obsypać startymi na drobnej tarce jajkami (pierzynka). Posypać obficie zieleniną.
Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |