Wyróżnienie dla... „siuśpaja”

 Specjalne wyróżnienie w konkursie „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” – na wniosek przewodniczącego jury, którym był wicestarosta tarnowski Mirosław Banach - otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Rzędzińskiej za przyrządzenie... „siuśpaja” czyli słodkiego dania z dużą ilością kaszy jęczmiennej i śliwek.

 

Co to jest „siuśpaj”? To danie z kaszą jęczmienną, śliwkami suszonymi i gruszkami, słodzone miodem. – Tradycja przyrządzania „siuśpaja” w Woli Rzędzińskiej i okolicach sięga stu lat – twierdzi przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzędzińskiej Wanda Łachut. – To u nas popularne danie wigilijne, ale spożywało się je na różne sposoby. Na przykład latem brało się siuśpaja do żniw. W przerwie w pracy popijało się go mlekiem, dzięki temu siły szybko wracały. Zaletą tej potrawy jest też to, że jest lekkostrawna.

Siuśpaj” pierwszy raz oficjalnie zaprezentowany został podczas targów zdrowej żywności w Krakowie. Posmakował uczestnikom, zatem panie z Woli Rzędzińskiej postanowiły zgłosić potrawę do konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej”. Komisja przyznała potrawie i jej autorkom specjalne wyróżnienie. - Danie przygotowane przez panie z Woli Rzędzińskiej nie spełniało kryteriów konkursowych, ale postanowiliśmy je wyróżnić za niezwykle oryginalną recepturę przygotowania i powrót do kulinarnych tradycji sprzed lat – tłumaczy wicestarosta Mirosław Banach.

Wyróżnienie przyznane przez powiat tarnowski jest pierwszą nagrodą dla „siuśpaja”. Konkurs „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” starostwo organizuje w celu popularyzacji najlepszych produktów turystycznych i żywnościowych z terenu powiatu tarnowskiego.

30.08.2011
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |