Udka w musztardzie

Drób jest mięsem bardzo praktycznym, bo i szybko się robi i daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzisiaj udka kurczaka trochę ostro bo w musztardzie.

Składniki:
Udka ( ilość w zależności od potrzeb)
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
łyżka ostrej musztardy
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz, sól
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Umyte udka posolić. Czosnek przepuszczony przez praskę lub dobrze rozgnieciony wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem. Natrzeć udka i pozostawić pod przykryciem najlepiej na kilka godzin i koniecznie w chłodzie. Następnie zgarnąć z udek zaprawę i obrumienić je na tłuszczu z obu stron. Podlać wodą, dodać zaprawę i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.
Smacznego!
28.02.2009
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |