Risotto z szynką na białym winie
Ryż jest głównym pożywieniem ponad połowy mieszkańców naszego globu. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalne zboże, bo zarówno z całych ziaren jak i płatków czy mąki można przygotować mnóstwo pysznych potraw, na ostro i na słodko, z dodatkami lub bez nich. Dzisiaj proponuję risotto, raczej na ostro.
Składniki:
40 dkg ryżu
20 dkg wędzonej szynki
¾ szklanki białego wytrawnego wina
1,5 litra bulionu wołowego z kostki
5-6 łyżek przecieru pomidorowego (nie koncentratu, tylko przecieru!)
20 dkg utartego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
kilka łodyżek selera naciowego,
cebula,
łyżka masła, oliwa, pieprz, sól
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kosteczkę i drobno posiekany seler podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w paski szynkę i lekko zrumienić. Następnie wlać trochę bulionu, dodać przecier pomidorowy i dusić przez kilka minut. Gdy już się poddusi, wsypać opłukany ryż, podlać winem i gotować do miękkości, podlewając pozostałym bulionem. Gdy ryż będzie miękki (nie rozgotowany!) należy wymieszać go z masłem i startym serem i przyprawić pieprzem i solą. Gotowe risotto najlepiej jest podawać na ogrzanym półmisku, lekko posypane posiekanymi listkami selera. Wspaniale smakuje z zieloną sałatą z sosem winegret.
Smacznego!
07.03.2009