Słodkie bułeczki
Bułeczki w każdej postaci zawsze budzą entuzjazm. Ciepłe czy zimne (byle świeże), sprawdzają się o każdej porze dnia. Dzisiaj przepis na słodkie bułeczki, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane i w dodatku zawsze się udają.
Składniki:
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
10 dkg drożdży
4 jajka
400 ml kwaśnej śmietany
mleko
sól, cukier
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Drożdże i pół łyżeczki cukru rozetrzeć z 6 łyżkami ciepłego mleka i pozostawić do wyrośnięcia (10 – 15 minut). Następnie połączyć je ze śmietaną, dolać margarynę - wymieszać, dodać 4 żółtka – wymieszać, na koniec dodać mąkę i pół łyżeczki soli. Wyrobić ciasto i wstawić je na pół godziny do lodówki. Formować małe bułeczki (wyrosną w trakcie pieczenia!). Nadzienie do bułeczek wybrać według uznania. Może to być marmolada, ser, krem czekoladowy, jednym słowem, co kto lubi. Gotowe bułeczki posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Ułożyć w odstępach na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem. Wstawić do rozgrzanego już piekarnika (170 – 180 stopni) i piec 25 – 30 minut, aż będą miały apetyczny, złocisty kolor.
Smacznego!
28.03.2009