Mazurek kokosowy.
O ile Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy nam się z karpiem, o tyle Wielkanoc to – oprócz oczywiście wszechobecnych jajek – kolorowe mazurki.
Nie wiadomo do końca, skąd wziął się mazurek. Podobno został przywieziony do Polski przez Turków i podobno jako pierwsze zaczęły wypiekać do kobiety mazurskie... O bliskowchodnich korzeniach mogą świadczyć niezliczone bakalie i intensywna słodycz ciasta.
Mazurek jest prosty do wykonania, a najważniejszy jest w nim wierzch. Można puścić tu wodze fantazji i wyżyć się artystycznie. I pamiętać, że największym grzechem są dwa jednakowe mazurki...
Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta (Dr. Oetker – świetnie się sprawdza i zawsze wychodzi)
10 dkg miękkiego masła
1 jajko
10 dkg siekanych orzechów włoskich (nie mielonych!)
25 dkg wiórków kokosowych
350 ml śmietanki 9-procentowej
3 łyżki cukru
2 gotowe białe polewy
do ozdoby suszone morele, pomarańcza, orzechy – według uznania.
Przygotowanie:
Zawartość opakowania ciasta zagnieść z masłem, jajkiem i orzechami. Prostokątną blaszkę (a jest to idealna porcja na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto i piec ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie 20 dkg wiórków gotować ze śmietanką 5 minut na wolnym ogniu, bez przerwy mieszając. Lekko przestudzoną masę rozsmarować na cieście, i na całkiem już zimną wylać polewy. Brzegi mazurka obsypać pozostałymi wiórkami, a środek bogato ozdobić czym kto chce.
Smacznego!
04.04.2009