Siuśpaj chroniony

 Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami, czyli siuśpaj przyrządzany przez gospodynie z Woli Rzędzińskiej wpisany został na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista obecnie zawiera nieco ponad tysiąc pozycji, a Małopolskę reprezentuje na niej około 60 produktów.

 

Przyrządzany przez gospodynie z Woli Rzędzińskiej siuśpaj 26 listopada został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkt tradycyjny to produkt spożywczy chroniony prawem polskim lub prawem Unii Europejskiej, wytwarzany z tradycyjnych surowców, posiadający tradycyjny skład lub sposób produkcji.

Lista Produktów Tradycyjnych tworzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi liczy obecnie nieco ponad tysiąc pozycji. Małopolskę reprezentuje na niej około 60 produktów - m. in.: bryndza podhalańska, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, oscypek, redykołka, a teraz także siuśpaj.

Siuśpaj to kasza jęczmienna z suszonymi śliwami. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są: kasza jęczmienna, suszone śliwki, suszone gruszki, woda oraz miód. Śliwki i gruszki należy namoczyć w wodzie około 12 godzin, a następnie zagotować. Do gotujących się owoców dodać kaszę jęczmienną i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza będzie miękka, potrawę dosłodzić miodem. Można dodać szczyptę soli.

30.11.2012
Komentarze:
smakosz: 04.12.2012
Sukces na skale światową.
Twój komentarz:
Ankieta
Czy wiesz, na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów?
| | | |