W niedzielę, 27 stycznia wystartował kulinarny projekt Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia. Pierwszym znanym tarnowianinem, a właściwie tarnowianką, która zadebiutowała w roli kucharza była posłanka Urszula Augustyn. Przygotowana według przepisu pani poseł Indyjska Rozkosz wzbudziła takową wśród licznie zgromadzonych w Tarnovii smakoszy.
Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia to wyjątkowy pomysł i pierwszy tego typu projekt w Tarnowie - znani tarnowianie gotują swoje ulubione danie. Towarzyszy im kamera, a premiera filmu odbywa się podczas niedzielnego brunchu organizowanego w restauracji Hotelu Tarnovia w każdą ostatnią niedzielę miesiąca. – Nasz szef kuchni wraz ze swoim zespołem przygotowuje na brunch kilkanaście smacznych dań: przystawki ciepłe i zimne, bar sałatkowy, zupy, dania główne, desery – wyjaśnia Joanna Dobroś, wiceprezes zarządu Hotelu Tarnovia. – Każdy, kto lubi dobrze i smacznie zjeść, może przyjść i za 30 złotych biesiadować do woli, kosztować wszystkiego, na co ma ochotę.
Dodatkową atrakcją brunchu jest degustacja potraw przygotowanych przez tarnowskich VIP i projekcja kulinarnego filmu z ich udziałem. – Na pierwszy ogień „poszła” Urszula Augustyn. Film jest już do obejrzenia na naszym portalu – mówi wydawca portalu Coś na Ząb TV, Paweł Piszczek. – Podczas kolejnych niedzielnych brunchy gotować będą kolejni znani tarnowianie. Już kręcimy filmy z aktorami, dziennikarzami, muzykami, malarzami, samorządowcami, przedsiębiorcami… Muszę przyznać, że radzą sobie w kuchni naprawdę dobrze.
Każdy, kto był i będzie na brunchu, może na specjalnej ankiecie ocenić potrawę przygotowaną przez VIP-a. W ocenie pomaga jury, wskazując mocne (i mniej mocne) strony potrawy. Danie najlepiej ocenione wejdzie do karty menu Hotelu Tarnovia.
Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia to także element projektu realizowanego przez portal Coś na Ząb TV, polegającego na poszukiwaniu tarnowskiego smaku, stworzeniu tarnowskiego menu. Na portalu jest już kilkanaście filmów opartych o tradycyjne dla Tarnowa i regionu przepisy. Teraz portal czeka na propozycje współczesnej kuchni Tarnowa i tarnowian. Najbliższy brunch w ostatnią niedzielę lutego.
Zdjęcia: Marek Augustyn