Kokilki z zapiekanym serem

Po świątecznym obżarstwie którego trudno uniknąć, dzisiaj coś lekkiego rodem z Francji. Francja to przede wszystkim sery. Nie tylko przyrządza się z nich wiele potraw, ale także tarty żółty ser dodaje się do większości sosów, wielu zup i wszystkich zapiekanek.

Składniki:
ok. 10 dkg startego żółtego sera
szklanka mleka
2 jajka
10 dkg szynki
masło
sól, pieprze, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Jajka należy porządnie ubić, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową (odrobinkę!). Mleko zagotować i wrzące powoli wlewać do masy jajecznej bez przerwy ubijając. Do wysmarowanych masłem kokilek wlać masę do 3/4 wysokości. Bardzo obficie posypać startym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku 20 – 25 minut. Można posypać po wierzchu zieleniną (pietruszka, szczypiorek, koperek – co kto lubi).
Smacznego!

19.04.2009
Komentarze:
Shyam: 14.12.2015
Jak jsem psal na stre1nce v kapitole Pravopis, tak se i tento rpecet na parmaze1nskou rfdži hemžil hrubkami. Samotnfd ne1vod byl nadepse1n Rfdže s parmeze1nske9ho sedru. A druhfd sfdr byl taky sedr. Ale v sfdrove9 kape1ned chutnalo i tak.
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |