Kokilki z zapiekanym serem
Po świątecznym obżarstwie którego trudno uniknąć, dzisiaj coś lekkiego rodem z Francji. Francja to przede wszystkim sery. Nie tylko przyrządza się z nich wiele potraw, ale także tarty żółty ser dodaje się do większości sosów, wielu zup i wszystkich zapiekanek.
Składniki:
ok. 10 dkg startego żółtego sera
szklanka mleka
2 jajka
10 dkg szynki
masło
sól, pieprze, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Jajka należy porządnie ubić, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową (odrobinkę!). Mleko zagotować i wrzące powoli wlewać do masy jajecznej bez przerwy ubijając. Do wysmarowanych masłem kokilek wlać masę do 3/4 wysokości. Bardzo obficie posypać startym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku 20 – 25 minut. Można posypać po wierzchu zieleniną (pietruszka, szczypiorek, koperek – co kto lubi).
Smacznego!
19.04.2009