Polędwica, wino i inne pyszności – tarnowianie gotują

 Po indyjskie rozkoszy, łososiu z tagliatelle i malajskiej karkówce, podczas najbliższego brunchu w hotelu Tarnovia w roli głównej wystąpi tort z polędwicy w zredukowanym winie. Niby każdy składnik osobno dobrze znany, a jednak taka kompozycja wydaje się nad wyraz intrygująca.

 

W najbliższą niedzielę hotel Tarnovia zaprasza na czwartą edycję gotowania z VIP-ami. Tym razem swój popisowy przepis zaprezentuje Małgorzata Mękal, radna, szefowa komisji rozwoju, bizneswoman i społecznik.

Tort z polędwicy w zredukowanym winie brzmi nie tylko tajemniczo, ale i obiecująco. – Niesamowite danie! Małgorzata wysoko podniosła poprzeczkę. Nie będę zdradzał przepisu, ale powiem, że całe danie to estetyczna i niebywała smakowo kompozycja polędwicy wołowej, orzechów ze słodką cebulą, sosu z wina, żurawin i chrzanu, karmelizowanej marchwi oraz ziemniaczanego puree – mówi Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV, juror w projekcie Tarnowianie Gotują w hotelu Tarnovia.

Dotychczasowe dokonania tarnowskiej VIP-owskiej kuchni to: indyjska rozkosz przygotowana przez posłankę Urszulę Augustyn, łosoś z tagliatelle dziennikarza Jerzego Kosiby i malajska karkówka w wykonaniu muzyka Rafała Huszno.

Gotowanie znanych tarnowian jest elementem projektu mającego na celu promocję nowoczesnej, dobrej tarnowskiej kuchni. – Chcemy, by tarnowianie wzbogacali swoje menu o sprawdzone przepisy. Prezentujemy je w każdą ostatnią niedzielę miesiąca podczas brunchu w naszym hotelu – mówi Joanna Dobroś, wiceprezes hotelu Tarnovia. – Tego dnia w formule za 30 złotych jesz ile chcesz, serwujemy także dania naszej kuchni.

Brunch zaczyna o godzinie 13.00 film kulinarny, prezentujący przygotowane przez VIP-a danie. Potem każdy uczestnik otrzymuje porcję do degustacji, a na specjalnym formularzu ocenia potrawę. Danie, które uzyska najwyższą średnią ocen wejdzie do menu restauracji Tarnovii. – Ten element rywalizacji między znanymi tarnowianami jest dla nich dodatkową motywacją. Muszę przyznać, że naprawdę uwijają się w kuchni, jak w ukropie – mówi Paweł Piszczek. – Zapraszamy w niedzielę na brunch, a filmy z poszczególnych edycji są do obejrzenia na portalu www.cosnazab.tv

 

22.04.2013
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |