Przez żołądek do...Szczawnicy

 Strzępiel w szynce parmeńskiej oraz risotto z krewetkami i polędwicą w sosie musztardowo–miodowym – takimi przysmakami uczennice ciężkowickiej szkoły zdeklasowały w marcu 200 pozostałych uczestników konkursu gastronomicznego podczas Wielkiego Finału II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką”. Teraz pora na nagrodę - tir produktów dla szkoły oraz weekend w Szczawnicy dla uczestniczek. Uroczyste podsumowanie konkursu nastąpi 26 kwietnia.

 

W najbliższy piątek w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach odbędzie się uroczystość zakończenia roku szkolnego połączona z Ogólnopolskim Wielkim Finałem II Edycji Konkursu Gastronomicznego „Dzień z Podravką”, w którym pierwsze miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach: Bożena Rąpała, Justyna Lisik i Kinga Kiełbasa pod opieką Jolanty Mastalskiej.

W marcu podczas finału konkursu gastronomicznego „Dzień z Podravką”, który odbywał się w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie, uczennice z Ciężkowic zdeklasowały rywali przygotowując wymyślne dania - strzępiel w szynce parmeńskiej oraz risotto z krewetkami i polędwicą w sosie musztardowo–miodowym. A nie było łatwo. Finał konkursu to czarna skrzynka, czyli niespodzianka produktowa. Na bazie otrzymanych produktów w ciągu 10 minut trzeba wymyślić przepis, a następnie, w ciągu kolejnych 100 minut przygotować zakąskę i danie główne. Wykwintny smak oraz estetyka podania na tyle zachwyciły jury, że dziewczyny jednogłośnie otrzymały pierwsze miejsce.

Konkurs adresowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych budził powszechne zainteresowanie. Podobnie było z organizowanymi w jego ramach pokazami i warsztatami kulinarnymi. Głównym celem imprezy było nie tylko otwarcie na kuchnie świata, pokazanie śmiałych eksperymentów kulinarnych oraz nauka umiejętnego stosowania przypraw, ale także uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, iż piękne, użyteczne przedmioty, ułatwiające pracę w kuchni, mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie

Uroczyste przekazanie nagrody głównej laureatkom konkursu nastąpi 26 kwietnia o godzinie 11.00 z udziałem dyrekcji firmy Podravka, przedstawicieli władz Starostwa Powiatowego w Tarnowie, koordynatora konkursu sponsorów i przedstawicieli mediów.

24.04.2013
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |