Smaki Przedgórza

 Jakie są tradycyjne dania regionu Przedgórza? Na czym polega ich wyjątkowy smak? Czy lokalne tradycje kulinarne wciąż są kontynuowane? Na te pytania odpowiedzi szuka Lokalna Grupa Działania Kwartet na Przedgórzu.

 

Lokalna Grupa Działania Kwartet na Przedgórzu działa na terenie czterech gmin: Borzęcina, Brzeska, Dębna i Radłowa. Jeden z projektów realizowanych przez LGD dotyczy lokalnych potraw i tradycji kulinarnych. - Naszym celem jest odtworzenie tradycyjnych, lokalnych dań i uchronienie ich przed zapomnieniem. To z jednej strony nasze dziedzictwo, element tożsamości, z drugiej dobry argument promocji Przedgórza – mówi Piotr Kania, Prezes Zarządu LGD Kwartet na Przedgórzu.

By dotrzeć do tradycyjnych przepisów, Kwartet zaplanował badania w terenie. Przygotowana została specjalna ankieta, która trafi do Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, sołtysów, szkół, parafii. - Chcemy dotrzeć do jak najszerszego grona mieszkańców, zainteresować ich tematem, zachęcić, by poszperali w domowych zeszytach z przepisami, w babcinych zapiskach, w swojej pamięci – tłumaczy Piotr Kania.

Na podstawie ankiety zebrane i opracowane zostaną przepisy na potrawy, napoje i przetwory. Zweryfikuje i oceni je specjalna komisja. Twórcy najbardziej unikatowych, tradycyjnych przepisów, zostaną nagrodzeni, a każdy przepis mający walory regionalne zostanie umieszczony w książce będącej połączeniem wydawnictwa kulinarnego, turystycznego i literackiego.

Planowane jest także nakręcenie kilku filmów kulinarnych z wytypowanymi przez komisję przepisami. –  Filmy zawisną na portalu Coś na Ząb TV, stronie Kwartetu, będą także wydane na płytach. Zakładamy, że wraz z nami gotować będą twórcy przepisów – mówi Paweł Piszczek, krytyk i felietonista kulinarny, wydawca portalu www.cosnazab.tv, współpracujący przy projekcie Smaki Przedgórza.

Ponadto nagrodzone dania, ich twórcy będą gotowali podczas tradycyjnych festynów odbywających się w poszczególnych gminach. - Wtedy każdy osobiście będzie mógł sprawdzić, jak smakuje Przedgórze, zakosztować unikatowych, niedostępnych gdzie indziej dań, przetworów soków czy nalewek – mówi Piotr Kania. - Z czasem planujemy stworzenie Szlaku Smakoszy Przedgórza i uzyskanie certyfikatów produktów regionalnych.

22.05.2013
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |