Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Kokilki z zapiekanym serem

Po świątecznym obżarstwie którego trudno uniknąć, dzisiaj coś lekkiego rodem z Francji. Francja to przede wszystkim sery. Nie tylko przyrządza się z nich wiele potraw, ale także tarty żółty ser dodaje się do większości sosów, wielu zup i wszystkich zapiekanek. czytaj dalej...

Mazurek kokosowy.

O ile Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy nam się z karpiem, o tyle Wielkanoc to – oprócz oczywiście wszechobecnych jajek – kolorowe mazurki. czytaj dalej...

Słodkie bułeczki

Bułeczki w każdej postaci zawsze budzą entuzjazm. Ciepłe czy zimne (byle świeże), sprawdzają się o każdej porze dnia. Dzisiaj przepis na słodkie bułeczki, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane i w dodatku zawsze się udają. czytaj dalej...

Flaczki z boczniaków.

Flaki mają taką samą ilość zwolenników jak i przeciwników. Dla przeciwników dzisiaj nieco inna wersja tego dania – flaki bez...flaków. Zamiast nich boczniaki, które znakomicie udają to, czego niektórzy za nic w świecie nie wezmą do ust. czytaj dalej...

Sałatka z marynat

Sałatki robią dzisiaj prawdziwą furorę. Przyrządza się je na co dzień i od święta, na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy urządzają nawet przyjęcia, na których serwowane są wyłącznie sałatki. Przygotowanie ich nie jest kłopotliwe i na ogół nie zabiera zbyt dużo czasu. Dzisiaj błyskawiczna sałatka z samych niemal marynat. czytaj dalej...

Risotto z szynką na białym winie

Ryż jest głównym pożywieniem ponad połowy mieszkańców naszego globu. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalne zboże, bo zarówno z całych ziaren jak i płatków czy mąki można przygotować mnóstwo pysznych potraw, na ostro i na słodko, z dodatkami lub bez nich. Dzisiaj proponuję risotto, raczej na ostro. czytaj dalej...

Udka w musztardzie

Drób jest mięsem bardzo praktycznym, bo i szybko się robi i daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzisiaj udka kurczaka trochę ostro bo w musztardzie. czytaj dalej...

Śledzik "Pod pierzynką"

Karnawał nieuchronnie zmierza ku końcowi. Za nami tłusty czwartek i pączkowe szaleństwo, ale przed nami jeszcze ostatkowy wtorek, a we wtorkowy wieczór nie może zabraknąć śledzika. Są setki sposobów przyrządzania tej niepozornej rybki i każdy chyba ma jakiś swój sekret. Ja chciałbym dzisiaj zaproponować ulubioną sałatkę moich znajomych. Na tyle ulubioną, że dla tej sałatki gotowi są nawet zabezpieczyć to wszystko, co niezbędne do konsumpcji rybki... czytaj dalej...

Serowe pączki Małgosi

„Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli”. I rzeczywiście, tłusty czwartek – zapowiedź końca karnawału, do dzisiaj nie może obejść się bez tradycyjnych pączków, które kiedyś smażono w prawie każdym polskim domu. Tłustoczwartkowymi przysmakami były też bałabuchy – pszenne bułeczki polane roztopioną słoninką ze skwarkami oraz hreczuszki, oładki i raczuchy – placki wypiekane z mąki gryczanej. Dzisiaj przepis na trochę inne, ale równie pyszne pączki. czytaj dalej...

Jajka Fu – Yang

Kuchnia Dalekiego Wschodu ma u nas taką samą ilość zwolenników jak i zajadłych przeciwników. W niektórych domach wschodnie smaki goszczą niemal codziennie, inni za nic w świecie nie wezmą do ust żeberek w sosie słodko – kwaśnym. Wiadomo – nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje. Dla smakoszy gustujących we wschodnim jadle, polecam dzisiaj jajka Fu – Yang z kuchni chińskiej. Napiszcie do nas o swoich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych (także tych nieudanych) związanych z kuchnią wschodnią. czytaj dalej...

Spaghetti alla cavalleggera – spaghetti po kawaleryjsku.

W kuchni włoskiej królują potrawy, które u nas potocznie nazywa się „mącznymi”. Z mąki, jaj, oliwy, wody i soli, po mistrzowsku przyrządzają Włosi wiele potraw różniących się kształtem, wielkością, nadzieniem a nawet kolorem. I tylko język włoski jest w stanie podać nazwę setek odmian tego, co u nas nazywane jest po prostu makaronem, kluskami, pierogami czy uszkami. „La pasta” czyli to wszystko co z mąki, to jedna wielka narodowa potrawa włoska. czytaj dalej...

Sałatka Port – Said

Kuchnia arabska obfituje w kanapki, sałatki, owoce i soki. Ciepłe posiłki spożywa się - za sprawą klimatu, wcześnie rano lub późnym wieczorem. W ciągu dnia królują przekąski. Dzisiaj jedna z nich, arcyprosta i arcysmaczna sałatka Port - Said. czytaj dalej...

Zupa – krem selerowy

We Francji bardzo popularne są wszelki zupy – kremy. Podaje się je na kolację, która stanowi główny posiłek. My pozostańmy przy obiedzie – naszym głównym posiłku. Dzisiaj francuska zupa – krem, niezwykle pożywna i z pewnością pasująca do zimowej diety. Przepis być może nie wygląda efektownie, ale zupka jest pyszna i warto spróbować. czytaj dalej...

Mini torcik owocowy

4 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i przestudzić. Schłodzone w lodówce mleko miksować, dolewając przestudzona galaretkę do chwili, aż masa zacznie lekko tężeć. czytaj dalej...

Zupa czosnkowa

Meteorolodzy straszą nadchodzącym mrozem. Filiżanka takiej zupki to znakomity sposób na szybkie rozgrzanie. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Żółtka wbić do miski i ubić z roztartym czosnkiem, a następnie rozdzielić do czterech filiżanek. Rosół zagotować, dodać koniak lub brandy. czytaj dalej...

| | | |