Sałata lodowa z nutą czosnkową
Sałatę lodową uważa się za pozbawioną smaku i najmniej wartościową z sałat. Ale odpowiednie składniki, zioła i kompozycje zapachowe, potrafią nawet z nią uczynić cuda. czytaj dalej...
Sałatka na po świętach...
Poświątecznym przejedzeniu należy chyba krytycznie spojrzeć w lustro i na jakiś czas zdecydować się na dania lekkie a pożywne. Najlepiej nadają się do tego wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. czytaj dalej...
Sałatka z cukinii
Proponuję dzisiaj sałatkę z cukinii, bo to przecież pora na cukinię. Można także przyrządzić ją z kabaczka. Zresztą przeciętny degustator nie dostrzega różnicy między cukinią a kabaczkiem. czytaj dalej...
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Wiosna w pełni, pora więc najwyższa na lekkie, a pyszne i pożywne dania. Może nawet bardziej przekąski niż dania, ale pora roku coraz bardziej sprzyjała będzie przekąskom właśnie. czytaj dalej...
Sałatka z marynat
Sałatki robią dzisiaj prawdziwą furorę. Przyrządza się je na co dzień i od święta, na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy urządzają nawet przyjęcia, na których serwowane są wyłącznie sałatki. Przygotowanie ich nie jest kłopotliwe i na ogół nie zabiera zbyt dużo czasu. Dzisiaj błyskawiczna sałatka z samych niemal marynat. czytaj dalej...
Śledzik "Pod pierzynką"
Karnawał nieuchronnie zmierza ku końcowi. Za nami tłusty czwartek i pączkowe szaleństwo, ale przed nami jeszcze ostatkowy wtorek, a we wtorkowy wieczór nie może zabraknąć śledzika. Są setki sposobów przyrządzania tej niepozornej rybki i każdy chyba ma jakiś swój sekret. Ja chciałbym dzisiaj zaproponować ulubioną sałatkę moich znajomych. Na tyle ulubioną, że dla tej sałatki gotowi są nawet zabezpieczyć to wszystko, co niezbędne do konsumpcji rybki... czytaj dalej...
Sałatka Port – Said
Kuchnia arabska obfituje w kanapki, sałatki, owoce i soki. Ciepłe posiłki spożywa się - za sprawą klimatu, wcześnie rano lub późnym wieczorem. W ciągu dnia królują przekąski. Dzisiaj jedna z nich, arcyprosta i arcysmaczna sałatka Port - Said. czytaj dalej...
Sałatka gyros
Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę (0,5 cm) i smażymy na patelni, na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. W trakcie smażenia posypujemy filety przyprawą GYROS (kamis). Odstawiamy do wystygnięcia. czytaj dalej...
Sałatka nicejska
Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki. czytaj dalej...