Karmienie piersią to jedyny sposób żywienia niemowląt i małych dzieci, zapewniający im optymalny stan zdrowia i rozwój. Tak twierdzą specjaliści. Dobiegający właśnie końca Światowy Tydzień Karmienia Piersią to dobra okazja, by pokazać także korzyści jakie z naturalnego karmienia wynikają dla matki.
Specjaliści zalecają, by niemowlę przez pierwszych sześć miesięcy życia było karmione wyłącznie piersią, a w trakcie rozszerzania diety nawet do drugiego roku. Ze statystyk wynika jednak, że co trzecia kobieta zarzuca naturalne karmienie w ciągu pierwszego miesiąca po porodzie, kiedy tylko pojawią się jakiekolwiek trudności.
Pięciomiesięczne dzieci piersią karmi tylko 11 procent mam. Tymczasem jedynie mleko matki ma niepowtarzalny, prawidłowy skład, który zmienia się wraz ze wzrostem dziecka. Zawiera przeciwciała, które - dzięki rozpoznaniu komórek chorobowych i niszczeniu ich, chronią niedojrzały układ odpornościowy malucha. Mleko mamy w składzie ma także specjalne hormony wzrostu, chroni dziecko przed alergiami i anemią, ma zawsze odpowiednią temperaturę – nie trzeba zatem sterylizować butelek i smoczków, co pozwala oszczędzić energię, pieniądze i czas. - Karmienie piersią wraca do łask i decyduje się na nie coraz więcej mam. Często zdarza się jednak, że szybko się zniechęcają – ocenia położna środowiskowa Centrum Zdrowia Tuchów. Jako Certyfikowany Doradca Laktacyjny w Poradni Laktacyjnej wspiera ona mamy w naturalnym karmieniu, uczy jak przystawiać niemowlę do piersi oraz tego, by karmienie było przyjemnością dla mamy i dziecka. Wcześniej, w okresie ciąży doradza też, jak przygotować się do bycia mamą. Dobiegający właśnie końca Światowy Tydzień Karmienia Piersią stał okazją do pokazania, jakie korzyści z naturalnego karmienia płyną także dla samej matki. Naturalny pokarm zawiera hormony laktacyjne, które łagodzą nastroje i zmęczenie mamy. - Bardzo ważne jest także to, że karmienie piersią stwarza unikalną, pozytywną więź między matką a dzieckiem – podkreśla Marta Knapik –Kloch. Mama, dając dziecku pokarm, uwagę, ciepło swojego ciała i bezpieczeństwo, jest dla niego jedyna i wyjątkowa, podobnie jak dziecko dla niej. Dla niemowlaka, który po porodzie znalazł się w obcym, nieznanym świecie, mama – jej zapach, pokarm, stanowią azyl, do którego lgnie, i które w naturalny sposób rozumie. Karmienie dziecka powoduje także, że mama szybciej spala tłuszcze, co pomaga jej wrócić do formy sprzed ciąży i zmniejsza zachorowalność na raka piersi. Ułatwia też rozwój malucha, poprzez uaktywnienie jego wszystkich zmysłów. Dziecko jedząc widzi, czuje, słyszy, wącha i smakuje.