Wkrótce święta i spotkania przy suto zastawionych stołach. Będzie na pewno pysznie i dużo czyli prawdziwe wyzwanie dla układu pokarmowego. Ekspert Centrum Zdrowia Tuchów radzi co i jak jeść, by po świętach nie leczyć się z pomocą specjalisty.
Okres świąteczny to czas rodzinnych spotkań najczęściej przy suto zastawionych stołach. Warto pobiesiadować w tym okresie, bo również po to są święta, ale warto też pamiętać, że nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu można ciężko odchorować.
Prof. Paulin Moszczyński, ekspert Akademii Pacjenta Centrum Zdrowia Tuchów, radzi, co i jak jeść by uniknąć niemiłych niespodzianek. Przede wszystkim do świątecznych potraw powinno się stosować dużo przypraw ziołowych (kminek, kardamon, jałowiec, imbir, pieprz, chrzan, czosnek, bazylia ), które doskonale ułatwiają trawienie. Należy też dopilnować, by na stołach znalazły się produkty bogate w biopierwiastki i witaminy. Do takich należą przede wszystkim ryby, zawierające duże ilości selenu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-3. Działają one antyutleniająco oraz stymulują układ odpornościowy. Są też bogate w miedź, cynk i jod. Miedź bierze udział w tworzeniu komórek krwi, a objawami jej niedoboru jest anemia i zmniejszenie liczby białych ciałek. Cynk pomaga w prawidłowym widzeniu, odczuwaniu smaku i węchu.
Bez obawy konsumować można mięso i wędliny. Zawierają nie tylko białko, ale i duże ilości żelaza, kobaltu, witaminy B12 i witaminy B6 oraz karnitynę - substancję odżywczą odgrywającą istotną rolę w organizmie. Niedobór karnityny stwierdzano w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, marskości wątroby i w chorobach mięśni. Bardzo dobrze gdy pyszności świąteczne zawierają dużo orzechów i migdałów. Orzechy posiadają błonnik, witaminę E, kwas foliowy, potas i magnez. Są też bogate w kwasy tłuszczowe, głównie wielonienasycone, podczas gdy niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych jest w nich niewiele. Prokardiologiczne właściwości orzechów wynikają z obecności argininy, zwiększającej wytwarzanie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. - Migdały zawierają także duże ilości wapnia, niezbędnego do budowy kości i zębów, stabilizacji błon komórkowych oraz prawidłowego krzepnięcia krwi. Potas jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania komórek i nie może być zastąpiony przez inny pierwiastek. Braki potasu w naszym organizmie doskonale uzupełnią figi, dodane do świątecznego kompotu – mówi profesor Moszczyński.
Na świąteczny stół można podać czerwone wino. Z powodu obecności polifenoli i taniny, które hamują utlenianie złego cholesterolu LDL; posiada ono właściwości przeciwzakrzepowe i rozszerzające naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać, że korzystne kardiologiczne działanie czerwonego wina wynika z rozsądnej jego ilości. Zbyt duża liczba butelek oznacza nasilanie się refluksu żołądkowo-przełykowego i innych dolegliwości trawiennych oraz uszkodzenie wątroby.
Dla seniorów wskazane jest ograniczenie spożycia zup na wywarach mięsnych, potraw z grzybów, kapusty, warzyw strączkowych oraz słodyczy. Między jednym a drugim biesiadowaniem koniecznie powinien znaleźć się czas na spacer lub inną aktywność fizyczną.