Dieta w trakcie ciąży jest bardzo istotna zarówno dla zdrowia dziecka jak i kondycji mamy. Odpowiednia dieta pozwoli ci przetrwać dziewięć miesięcy w dobrej formie: bez podkrążonych oczu, bladej cery, męczących zaparć i zgagi. Odrobina wysiłku przy komponowaniu posiłków zaprocentuje także po porodzie.
Dieta w trakcie ciąży jest bardzo istotna dla rozwoju i zdrowia dziecka. Niedożywienie ciężarnej może prowadzić do występowania otyłości lub innych chorób. Zagrożenie miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy cukrzycą zostaje zaprogramowane już w okresie płodowym i zależy od masy ciała noworodka. W ciąży nie należy stosować diet niekonwencjonalnych lub restrykcyjnych.
Jak uważa prof. Paulin Moszczyński dieta ciężarnej powinna być urozmaicona, oparta na jarzynach, owocach, kaszach, rybach, mięsie, produktach mlecznych. Profesor poleca produkty zbożowe z pełnego przemiału, a spożywane potrawy powinny podlegać minimalnej obróbce kulinarnej. Smażenie, wędzenie, peklowanie, marynowanie, solenie wywołują niekorzystne zmiany w składzie chemicznym żywności oraz niszczą witaminy, biopierwiastki i inne naturalne substancje. W następstwie tych procesów pojawiają się w żywności substancje rakotwórcze czy teratogenne. Gotowanie rozkłada większość witamin, a rozpuszczalne w wodzie przechodzą do wylewanego najczęściej wywaru. Sól należy zastępować przyprawami ziołowymi. Wskazane jest wypijanie około 2 litrów płynów w postaci niegazowanej wody mineralnej lub lekkiej herbaty.
Najczęstszym niedoborem żywieniowym w ciąży jest brak żelaza powodujący anemię. Przyswajaniu żelaza sprzyja dieta bogata w białka oraz witaminę C. Natomiast kawa i herbata utrudniają absorbcję żelaza. Osoby zdrowe wchłaniają tylko około 10% żelaza obecnego w produkcie spożywczym. Wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym jest niskie z ryżu (poniżej 1%) i szpinaku (2%), a duże z mięsa rybiego (12%), wątroby (19%) oraz z drobiu, cielęciny i wieprzowiny (22%). M.in. o tym, jakie inne niedobory żywieniowe występują u kobiet ciężarnych i jak radzić sobie z mdłościami w tym okresie dowiedzieć się można z tekstu eksperta Akademii Pacjenta Centrum Zdrowia Tuchów prof. Paulina Moszczyńskiego, opublikowanym na stronie spółki w zakładce „Dla mamy”: http://www.czt.com.pl/aktualnosci,486,0