Panie w ciąży i kobiety po porodzie wybierające porodówkę nowej generacji Centrum Zdrowia Tuchów mogą czuć się wyróżnione. Spółka jako pierwsza w Małopolsce podpisała umowę na udział w pilotażu „diety mamy”. Oznacza to, że pacjentki otrzymają więcej posiłków i będą one specjalnie przygotowane, by zaspokoić ich potrzeby.
Menu serwowane w tuchowskiej porodówce od 1 listopada będzie się składać z pięciu posiłków. Prócz śniadania, obiadu i kolacji, panie zjedzą też drugie śniadanie oraz podwieczorek. Dania mają być przygotowywane ze świeżych i wysokogatunkowych produktów. Wszystkie posiłki powinny spełniać ściśle określone normy, dotyczące wartości energetycznej oraz zawartości poszczególnych składników odżywczych, np. białek czy tłuszczów.
Nad tym, by tak się stało będzie czuwała wykwalifikowana dietetyk. - Prawidłowe żywienie w ciąży i po rozwiązaniu powinno w pełni pokrywać zapotrzebowanie na energię i niezbędne składniki przy jednoczesnym unikaniu ich nadmiernego spożycia - tłumaczy Aleksandra Wojcieszko, która zajmować się będzie komponowaniem diety. Specjalistka przeprowadzi też wywiad żywieniowy i wyjaśni najważniejsze zasady komponowania posiłków, które powinny trafiać na talerze karmiących mam. Personel placówki przekaże także pacjentkom informacje o działalności Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, oferującego m. in. darmowe konsultacje dietetyczne online.
Nowe rozwiązanie będzie realizowane na podstawie rozporządzenia dotyczącego standardów żywienia pacjentek, przebywających pod opieką położników. Pilotaż to pierwszy etap realizacji planów Ministerstwa Zdrowia. Pracuje ono nad przygotowaniem jednoznacznych zasad opracowywania jadłospisów dla pacjentów placówek służby zdrowia.
Więcej informacji w zakresie prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i kobiet karmiących można znaleźć na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.plh .