Zawartość talerzy pań w ciąży bardzo silnie wpływa na rozwój malucha. Szczególnie na początku, kiedy dziecko rozwija się szybko jest podatne na nadmiar, jak i niedobór poszczególnych składników odżywczych. Braki w tym zakresie mogą powodować nieodwracalne zmiany w morfologii, metabolizmie i funkcji narządów.
Występowanie „krytycznych okresów” w trakcie rozwoju wewnątrzmacicznego, w których żywienie odgrywa dużą rolę, potwierdzają badania epidemiologiczne. - - Niewłaściwe dieta może sprzyjać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, insulinooporności, otyłości i cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym – tłumaczy dietetyk Centrum Zdrowia Tuchów Aleksandra Wojcieszko. Dodaje, że niedożywieniu w ciąży często towarzyszy występowanie zaburzeń tolerancji glukozy u dziecka. W okresie niedoboru energii glukoza jest dostarczana w pierwszej kolejności do mózgu dziecka kosztem innych narządów. W rezultacie powoduje to niską masę urodzeniową, która często wiąże się z nadmiernym wzrostem w pierwszych latach życia.
Jedną z konsekwencji niewłaściwej diety jest zaburzony rozwój trzustki. Może to powodować później rozwój insulinooporności czy zaburzeń tolerancji glukozy. Z kolei nieprawidłowy wzrost nerek w ciąży może sprzyjać zmniejszeniu liczby nefronów i wzmagać skłonność do rozwoju nadciśnienia tętniczego, kiedy dziecko dorośnie. Niedobory cynku i kwasu foliowego u przyszłych mam mogą przyczynić się do spowolnienia wzrostu płodu. Ponadto niewystarczająca ilość cynku prowadzi do uszkodzenia nerek, nadciśnienia tętniczego krwi i insulinooporności. Deficyty magnezu oraz witamin z grupy B, również mogą sprzyjać zatrzymaniu wzrostu płodu. Często występujący niedobór żelaza skutkuje u matki rozwojem anemii oraz zaburzeniem funkcjonowania systemu naczyń łożyska, co w przyszłości może wywoływać rozwój nadciśnienia tętniczego.
- Warto podkreślić, że podobne skutki jak niedożywienie niesie także otyłość. Prócz komplikacji w przebiegu ciąży, może ona skutkować problemami podczas porodu. Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczu zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2 w wieku późniejszym. - Dlatego tak ważna jest kontrola masy ciała pań w tym okresie – tłumaczy Aleksandra Wojcieszko. Choć coraz rzadziej, jednak wciąż się zdarza, że panie w ciąży sięgają po papierosy. - Tymczasem powtarzamy, że palenie tytoniu i stres jednoznacznie wskazują na ograniczenie wzrastania płodu. W dalszych okresach życia u dzieci, których matki były narażone na te czynniki zaobserwowano wzmożoną masą ciała oraz tendencję do rozwoju nadciśnienia i zaburzeń gospodarki lipidowej – wylicza dietetyk CZT .
Rozwój nauki o żywieniu staje się narzędziem do zmniejszenia ryzyka występowania wielu chorób cywilizacyjnych. Badania potwierdzają prostą korelację pomiędzy dietą kobiet w ciąży, a odpowiednią masą urodzeniową dziecka. Szczególne korzystny jest jadłospis obfitujący w ryby, świeże warzywa i owoce. Centrum Zdrowia Tuchów bierze udział w pilotażowym programie “ Dieta Mamy”. Podczas hospitalizacji pacjentki mogą konsultować się z panią dietetyk, mają też możliwość zgłaszania uwag, dotyczących każdego z pięciu serwowanych codziennie posiłków. Można to robić za pośrednictwem poczty elektronicznej, przesyłając maile na adres dietetyk@czt.com.pl. Pod tym adresem możliwa jest również konsultacja dietetyczna przez okresie dwóch miesięcy po wyjściu ze szpitala. Panie, które nie są i nie były pacjentkami CZT mogą znaleźć informacje o prawidłowym odżywianiu kobiet w ciąży i pań karmiących na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl . Natomiast darmową konsultację dietetyczną on-line można uzyskać pod adresem: www.poradnia.ncez.pl