Delikatne i aromatyczne, oryginalne w kształcie i barwie i stanowią kopalnię składników odżywczych. Niska zawartość kalorii i wysoka zawartość błonnika sprawiają, że można się nimi zajadać bez obaw o wagę. Sezon na szparagi trwa i warto go wykorzystać.
Krótko królują na stołach, bo tylko od połowy kwietnia do lipca, ale nawet ten krótki czas warto wykorzystać. To delikatne i aromatyczne warzywo, popularność zyskało dzięki oryginalnemu kształtowi i różnej barwie, a przede wszystkim dzięki wyjątkowemu smakowi. Szparagi to istna bomba witaminowa. Ich wartość odżywcza i liczne korzyści zdrowotne sprawiają, że są nieodłącznym elementem wielu diet.
100 g tych warzyw to jedynie około 20 kcal, dlatego bez obaw można się nimi zajadać.
Szparagi zawierają wiele witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim są one doskonałym źródłem witaminy K, witaminy C, kwasu foliowego oraz witaminy A. Witamina K odgrywa istotną rolę w zdrowiu kości oraz krzepnięciu krwi, podczas gdy witamina C wspiera układ odpornościowy i działa jako silny przeciwutleniacz. Bogate są także w witaminę E, witaminę B6, żelazo, magnez, cynk, potas, wapń, magnez, selen. Regularne spożywanie szparagów może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Zawarte w nich witaminy, minerały oraz składniki roślinne, takie jak flawonoidy, działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, co może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz regulacji ciśnienia krwi. Obecny w szparagach kwas foliowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu krwi.
Szparagi mają zbawienny wpływ nie tylko na serce. Działają korzystnie także na układ pokarmowy. Są bogatym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego trawienia i zapobiegania zaparciom, zawierają też prebiotyki, które stanowią pożywkę dla zdrowych bakterii jelitowych, wspierając zdrową florę bakteryjną jelit.
Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak witamina C, witamina E i beta-karoten, spowalniających działanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do procesów starzenia się komórek oraz rozwoju chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Poprawiają odporność. Ciekawostką jest to, że nasiona warzywa mają zastosowanie jako substytut kawy.
Rodzaje szparagów:
Szparagi zielone – są najcieńsze, ale najbardziej wyraziste w smaku. Dzięki swojej miękkości nie wymagają obierania przed gotowaniem.
Szparagi białe – są grubsze i twardsze od zielonych, więc należy je obrać przed gotowaniem. Ich smak jest zdecydowanie delikatniejszy niż zielonych.
Szparagi fioletowe – są mniej popularne, gdyż są trudniejsze do wyhodowania. Jednak warto je ,,upolować”, bo ich piękny kolor świetnie prezentuje się na imprezowym stole.